Ga naar de inhoud

De derde woensdag in juni is ieder jaar de Europese dag tegen woninginbraak. Vandaag vraagt de politie extra aandacht voor inbraken. Er worden bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd om te laten zien hoe u de kans op een inbraak kunt verkleinen. Dit gebeurt aan het begin van de zomer omdat er dan meer inbraken zijn. De politie ziet dat inbraken niet gelijkmatig over het jaar verdeeld zijn: er zijn momenten met meer en minder inbraken. Een van de momenten met veel inbraken is in juli en augustus, omdat veel mensen dan op vakantie zijn. De Politie Oost-Nederland | District Twente zegt hierover: “Veel bewoners laten hun woning zichtbaar onbewoond en ’s avonds donker achter wanneer ze op vakantie gaan.” We staan erbij stil op de dag tegen woninginbraak. Maar hoe zeg je "dag"… tegen woninginbraak?

Inbraken in Nederland
Het aantal woninginbraken in Nederland neemt al jaren af. Toch wordt er gemiddeld twee tot drie keer per uur een woninginbraak gepleegd. Het kost een inbreker vaak maar weinig tijd om een slecht beveiligde woning binnen te komen.

Maar een inbraak heeft vaak wel langdurige gevolgen voor de slachtoffers. Niet alleen hun gevoel van veiligheid neemt af. Het kwijtraken van persoonlijke bezittingen maakt vaak veel emoties los. Hoewel een inbraak niet in alle gevallen te voorkomen is, kun je de kans op een inbraak wel verkleinen.

Inbraken in Almelo
In de tabel hieronder ziet u het aantal inbraken in Almelo van het afgelopen jaar (van mei 2023 tot en met mei 2024). Nu de zomer eraan komt, lopen de cijfers weer op.

Mei 2023

9

Juni 2023

6

Juli 2023

9

Augustus 2023

8

September 2023

7

Oktober 2023

3

November 2023

6

December 2023

9

Januari 2024

4

Februari 2024

3

Maart 2024

6

April 2024

15

Mei 2024

14

Als we kijken naar de afgelopen jaren is het aantal inbraken per jaar in Almelo gelukkig sinds vorig jaar weer aan het dalen. Hopelijk blijft dat zo!

2019

151

2020

126

2021

84

2022

108

2023

77


Inbraak voorkomen?

We delen graag een aantal tips met u:

  • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
  • Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
  • Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
  • Heeft u een achtertuin? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
  • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
  • Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Wat doet Beter Wonen tegen woninginbraak?
Bij nieuwe verhuringen vervangt Beter Wonen oude kunststof slotplaatjes door metalen exemplaren. Oude raamboompjes worden vervangen door raamboompjes met drukknopbediening (wanneer deze nog niet aanwezig zijn). Bij ramen op de bovenverdieping die niet makkelijk bereikbaar zijn, blijven de standaard raamboompjes zitten. Ook zorgen wij ervoor dat oplegsloten worden vervangen door cilindersloten met veiligheidsbeslag op de voor- en achterdeuren. Deze zijn zeer moeilijk uit te boren.

Wat doet u als u een situatie niet vertrouwt?
U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. De persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder in opdracht van Beter Wonen? U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt: belt u de politie op 112. De politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat 80% van de woninginbraken door de politie wordt opgelost dankzij oplettendheid van buren?