Ga naar de inhoud

Op zondag 8 oktober is het de dag van de Duurzaamheid. Beter Wonen is ook bezig met duurzaamheid. Van uw woning, van onze organisatie en van Almelo als geheel. In dit bericht laten we Gerton Mekkelholt, manager Vastgoed bij Beter Wonen, aan het woord. Wat betekent duurzaamheid voor Beter Wonen? Waar is Gerton trots op? Wat staat ons de komende jaren allemaal te doen?

Wat betekent duurzaamheid voor Beter Wonen?
“We zijn volkshuisvester. Ons doel is het aanbieden van een woning die goed betaalbaar is voor de doelgroep, en die door ons lang verhuurd kan worden. Het gaat om een product waar behoefte aan is. Onze woningen zijn duurzaam voor de sociale huurder, maar ook duurzaam inzetbaar voor ons.”
 
Wat verstaat Beter Wonen onder verduurzaming?
“Het energetisch verbeteren van een woning. Dit doet Beter Wonen door de volgende maatregelen te nemen: isoleren, ventileren, het plaatsen van zonnepanelen en installaties zoals warmtepompen. Het doel op lange termijn is om in 2050 CO2-neutrale woningen te hebben. Het gasloos maken van woningen kan daar in belangrijke mate aan bijdragen, want bij het verbranden van gas ontstaat er CO2. Op de korte termijn gaan we ervoor zorgen dat we voor eind 2028 geen woningen meer hebben met een E-, F- of G-label. In woningen met slechte energielabels wordt namelijk veel gas gestookt, omdat de woningen slecht geïsoleerd zijn.”

Op welk project van de afgelopen jaren ben je het meest trots?

“Een recent project is ons project aan de Witvoetenstraat en Gravenstraat. We hebben daar de oude en erg slecht geïsoleerde woningen gesloopt. De bewoners die er woonden zijn verhuisd. Een aantal van hen is terug verhuisd naar een fantastische gasloze nieuwbouwwoning. Twee keer achter elkaar verhuizen is natuurlijk een intensief proces voor de huurder, en dat realiseren we ons. Beter Wonen komt met de plannen en de boodschap, en de huurders gaan erin mee. Maar uiteindelijk levert dit project voor de huurder een gasloze woning op met een lagere woonlast en meer comfort.

Mijn ideaalplaatje zou zijn dat de mensen met de kleinste portemonnee in de nieuwste woningen zitten, want daar zijn de woonlasten het laagst. Ook aan de Frans Halsstraat hebben we dit jaar mooie gasloze woningen opgeleverd. Helaas is het voor Beter Wonen niet betaalbaar om overal nieuwbouwwoningen te bouwen. Dat is de reden dat we vooral heel veel bezig zijn met het verduurzamen van onze bestaande woningen. En daar gaan we de komende jaren steeds meer op inzetten. Want ook dat levert voor onze huurders mooie resultaten op qua woonlast en comfort.”

Maar ook: trots op collega’s van Beter Wonen
“Het is een hele dynamische wereld waarin al onze collega’s aan het werk zijn. Minister de Jonge komt met de (logische) boodschap dat de E-, F- en G-labels moeten verdwijnen en dat we versneld moeten verduurzamen, maar aan de andere kant speelt er nu weer van alles rondom vleermuizen die hun plekje moeten behouden. Prima dat we hier aandacht voor hebben, maar als we niet oppassen vertragen we alleen maar en kost het ook nog meer geld. De wereld verandert zo snel. Al onze collega’s laten flexibiliteit zien, bewegen mee en zijn veerkrachtig. Onze opgave is gigantisch, maar ik ben ontzettend trots!”

Hoe kijk je naar de komende jaren, en onze opgave?
“Ik vind het mooi om met vastgoed en met mensen bezig te zijn. De uitdaging is wel heel groot, we moeten veel doen in veel woningen. Onze woningvoorraad is relatief oud, dus dat vormt een extra uitdaging. Ook moeten we goed nadenken waar we ons geld op inzetten. We kunnen het geld maar één keer uitgeven en daarom maken we strategische keuzes. Wat gaan we doen? Op welke plek? Waarom? Daarnaast is het de vraag of er voldoende handjes zijn om alles voor elkaar te krijgen, zowel binnen Beter Wonen als bij onze aannemers en installateurs. Blijft alles betaalbaar als we kijken naar de prijsontiwkkelingen voor materialen en levertijden? Ook de wet- en regelgeving verandert continu. Al dit soort ontwikkelingen maakt het dynamisch en daarom uitdagend.”

Wanneer worden huurders geïnformeerd?
“Momenteel is de afdeling Strategie & Beleid bezig met het maken van complexplannen voor de komende tijd. Als we onze plannen in beeld hebben voor de complexen, zullen we een half jaar van tevoren huurders informeren over de plannen aan de woning. We maken hierbij brochures, organiseren inloopmomenten in modelwoningen en huurders worden tijdens de uitvoering dagelijks op de hoogte gehouden.”

Tot slot: enkele cijfers
In 2022 heeft Beter Wonen meer dan 200 woningen verduurzaamd. In 2023 zijn we met zo’n 250 woningen bezig, en voor eind 2028 pakken we nog meer dan 1000 woningen aan.