Ga naar de inhoud

Diny De Vos Neumann huurt al vijftig jaar een woning van Beter Wonen. Reden genoeg voor een bezoekje en een bos bloemen. De koffie staat klaar, samen met een lekkere cake met slagroom: wat een feest! De zus en zwager van Diny zitten ook voor de gelegenheid aan de eettafel, klaar om samen verhalen over vroeger op te halen. Later schuift ook dochter Anita gezellig aan.

Van een oude naar een nieuwbouwwoning
Voordat Diny vijftig jaar geleden, destijds samen met haar man en kinderen, in haar huidige woning trok, woonde ze aan de overkant van de straat. “We hadden een hele oude woning, en kregen toen de kans om naar deze nieuwbouwwoning te verhuizen. Daar hoefden we geen twee keer over na te denken!”, vertelt Diny, alsof ze het over gisteren heeft. Ook haar dochter Anita weet het nog goed: “Een huis met een badkamer, en verwarming!” Diny legt uit: “We wasten ons in een teiltje, en hadden nog nooit een badkamer gehad.”

Een tweede thuis
Diny heeft, zo vertellen haar zus en zwager gekscherend, tegenwoordig zelfs een tweede thuis. Ze is namelijk al veertig jaar betrokken bij wijkcentrum ’t Dok, bij haar in de buurt. “Het is een actieve dame die graag buren, kennissen en vrienden om zich heen heeft. Bij ’t Dok is Diny actief als vrijwilliger bij de bingo, het kaarten en draait ze zelfs op haar 83e nog bardiensten”, aldus de zus en zwager van Diny. Diny: “Hiervoor heb ik zelfs een lintje gekregen. Een Koninklijke onderscheiding. Willen jullie het lintje zien?” Diny huppelt de trap op en komt terug met een hele chique doos. Een prestatie om trots op te zijn! Diny’s zus en zwager zeggen het vaak tegen elkaar: “Oans Dyntjen is weer drok. Bij Diny staat AOW voor altijd onderweg!”

Tijden veranderen
De grootste verschillen in de buurt tussen vroeger en nu slaan eigenlijk op de hele maatschappij: tijden veranderen. Diny neemt ons mee naar vroeger: “We barbecueden met elkaar, iedereen in de buurt was betrokken, je voelde je vrij, mensen liepen zomaar bij elkaar binnen om even een kopje koffie te komen drinken. Oud en nieuw vierden we samen. De melkboer haalde de lege flessen zelf onder het aanrecht weg, de bakker legde het brood op de eettafel neer. Niet meer te vergelijken met de wereld vandaag de dag.”

Buurtwaardebon
Ook wij als Beter Wonen worden blij van huurders die samen iets organiseren. Huurders die samen iets leuks hebben bedacht dat de buurt mooier of gezelliger maakt, kunnen hun idee bij ons indienen. Met behulp van de buurtwaardebon zijn er al veel plannen in gang gezet! Diny: “Dat is mooi om te horen. Dan komen buurten misschien weer meer samen, net als vroeger. Ik heb alleen zo’n hekel aan vragen…” Op de reactie van onze buurtbeheerder dat wij de plannen van huurders niet kennen als ze het niet vragen: “Zo is het ook wel weer. Leren vragen dus.”

Vroeger was alles minder ingewikkeld
Diny is over het algemeen tevreden over Beter Wonen. Wel wijst ze ons, terecht, op een ander groot verschil met vroeger: “Alles lijkt veel ingewikkelder. Als ik bel over verlichting op het toilet die niet goed werkt, komt er een aannemer langs. Er komt in dit geval niet iemand van Beter Wonen zelf, omdat het toilet kort geleden door een aannemer is gerenoveerd en de verantwoordelijkheid dus nog daar ligt. Als huurder heb ik een probleem, en wil ik graag dat dat probleem zo snel mogelijk opgelost wordt. Vroeger waren de lijnen korter en dat maakte het een stuk simpeler.” Diny’s zwager vult aan: “Dat is overigens overal zo, en hoort misschien ook bij deze tijd.” Vroeger… was alles anders.