Een woningbrand overkomt mij niet. Dat denkt u... Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade. Helaas vallen ieder jaar honderden gewonden en overlijden gemiddeld 32 personen per jaar bij brand. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken. U kunt er uw leven en dat van uw huisgenoten mee redden. Wij delen graag de tips van Brandweer Twente met u.
Uw woning brandveiliger maken
Brand in een woning komt vaak door onveilig gebruik van elektrische apparaten. Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, televisies, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters, haarföhns maar bijvoorbeeld ook opladers.
Houd elektrische apparaten dus altijd stofvrij. Maak het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon. Houd brandbare materialen uit de buurt van elektrische apparaten.
Let op
• Stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit daarom grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen en kachels, rechtstreeks aan op het stopcontact en sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.
• Gebruik magnetrons alleen waarvoor ze zijn bedoeld. Houd u aan de aangegeven bereidingstijd. Magnetrons die te lang worden ingesteld, zijn regelmatig oorzaak van brand.
• Elektrische dekens vormen een risicofactor als het om brand gaat omdat de bedrading aan slijtage onderhevig is. Bewaar een elektrische deken losjes opgerold om beschadigingen van de bedrading te voorkomen. Rol de deken voor gebruik altijd helemaal uit en volg de gebruiksaanwijzing.
Een rookmelder redt levens
Als u slaapt, slaapt uw neus ook. Alleen uw gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder zo belangrijk. Het geeft u tijd om te vluchten. Een rookmelder kan uw redding zijn. Ongeveer de helft van alle woningbranden is geen brand met grote vlammen, maar een brand waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers.
Beter Wonen zorgt er daarom voor dat er rookmelders op iedere verdieping in uw woning worden geïnstalleerd. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van de slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Onderzoek wijst uit dat kinderen tot de leeftijd van 10 jaar niet wakker worden van het geluid van een rookmelder. Dat u als volwassene op tijd gealarmeerd wordt door een rookmelder is dus essentieel.
Rookmelders in uw woning
Op 1 juli 2022 zijn vrijwel al onze 6200 woningen voorzien van rookmelders. De rookmelders die zijn geplaatst hebben een batterij die tien jaar mee gaat. U heeft er als huurder zelf geen omkijken naar. Als er problemen zijn, kunt u ons uiteraard bellen op (0546) 54 64 64.