Soms krijgt u er als huurder helaas mee te maken: ongedierte. Door een buur die vuilniszakken in de tuin verzamelt, vogels die op balkons worden gevoerd of een riool dat stuk is. In dit bericht vertellen we u meer over het (laten) bestrijden van ongedierte, uw rol en onze rol en de verschillende soorten ongedierte waar u mee te maken kunt krijgen.
Onze afspraken rondom ongedierte
Het (laten) bestrijden van ongedierte is voor u als huurder zelf. Dit staat zo in ons beleid. Wordt er een bouwtechnisch gebrek geconstateerd door de ongediertebestrijder? Zit er bijvoorbeeld een gat in de gevel waar muizen door naar binnen glippen? Dan is het repareren van dat gat voor Beter Wonen. In zo’n geval neemt u als huurder contact op nadat het ongedierte is bestreden, zodat wij een monteur langs kunnen sturen voor het repareren van de woning.
Contact met Twente Milieu
U kunt voor het laten bestrijden van ongedierte contact opnemen met Twente Milieu. U kunt een afspraak maken via de website van Twente Milieu of bellen met 0900 – 8520111. De kosten voor het laten bestrijden van ongedierte zijn voor u zelf. Uiteraard mag u ongedierte ook zelf bestrijden, of een andere ongediertebestrijder dan Twente Milieu hiervoor kiezen. Dit bepaalt u helemaal zelf.
Mieren
Wij delen graag een aantal tips voor het voorkomen of bestrijden van overlast door mieren. Mieren zijn dol op zoetigheid. Ze komen uw huis in, op zoek naar voedsel. Het is daarom belangrijk dat u voedselresten en etenswaren goed opruimt en afsluit. U kunt stuivers neerleggen op de plek waar de mieren binnenkomen. Mieren houden niet van koper, en zullen het vermijden. Ook een streep trekken met (stoep)krijt kan helpen. Wanneer mieren in huis voedsel vinden, laten ze een geurspoor achter. Hierdoor kunnen andere mieren het spoor volgen en komen ze ook de woning in. U kunt dit geurspoor verwijderen door goed met zeep schoon te maken.
Vogelnest
Heeft u last van een vogelnest of kraaiennest, en kunt u zelf niet bij het nest om het te verwijderen? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij geven de firma Ter Horst in dat geval opdracht om het nest te verwijderen. Dit doen wij niet in het broedseizoen wanneer de vogels aan het broeden zijn.
Wespennest
Voor het verwijderen van een zichtbaar wespennest bent u ook zelf verantwoordelijk. U kunt bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt. Ook mag u een ongediertebestrijder inschakelen, maar de kosten hiervan zijn voor u. Zit het nest in de spouw, achter de gevelbeplating of onder de dakpannen, en kunt u er niet zelf bij? Dan kunt u contact met ons opnemen en geven wij opdracht aan Twente Milieu om het nest te verwijderen.
Ratten
In eerste instantie bent u samen met uw buren/buurtgenoten verantwoordelijk voor het voorkomen van ratten. Op de website van Twente Milieu staan tips om rattenoverlast te voorkomen. In het kort gaat het om de volgende tips:
- Maak gaten en kieren dicht met gaas
- Check uw huisriool op stank (door rioollucht)
- Gooi geen voedselresten in uw riool
- Laat geen huisdiervoer staan en sluit dit goed af
- Houd de tuin schoon
- Ga bewust om met het voeren van vogels
- Zorg voor een schone woonomgeving en laat geen etensresten liggen in uw tuin
Heeft u de bovenstaande tips opgevolgd, maar nog steeds last van ratten? Dan kunt u Twente Milieu inschakelen. Dit doet u door een afspraak te maken via de website van Twente Milieu of te bellen met 0900 - 8520111.
Zilvervisjes
Wanneer u last heeft van zilvervisjes in de woning, dan mag u zelf een ongediertebestrijder inschakelen. We delen hieronder een aantal tips om de zilvervisjes zelf te bestrijden:
- Zilvervisjes houden van vocht, dus leg bijvoorbeeld een vochtige witte katoenen doek neer en bestrooi de doek met wat gipspoeder. Als u er zilvervisjes in gevangen heeft, schudt u de doek buiten uit.
- Of rol een vochtige krant stevig op met een elastiek eromheen, en laat de krant een nacht liggen. De volgende dag kunt u de krant buiten uitschudden.
- Zorg voor voldoende ventilatie en zet zo nodig vochtvreters neer in de ruimtes waar de zilvervisjes zijn.
- U kunt ook zelf een val maken door een glazen potje te omwikkelen met tape. U kunt er suikerwater in doen, maar zonder lokaas werkt het ook. De diertjes kunnen er wel van de buitenkant in klimmen, maar eenmaal in de pot is de wand te glad om er weer uit te komen.
- Een andere oplossing is om een natuurlijke vijand van zilver- en papiervisjes de ruimte te geven. Laat daarom spinnenwebben in de hoek van de kamer en bij de plinten zitten: spinnen eten de zilvervisjes en papiervisjes op.