In 2017 zijn wij begonnen met het projectmatig verduurzamen van onze woningen. Sindsdien is er hard aan de weg (of beter: aan de huizen) getimmerd in Almelo, en net voor het einde van 2023 hebben wij onze 1000e woning verduurzaamd. Dit is de woning van meneer Westerhuis aan de Hazelaarstraat in Almelo. Om even bij dit feestelijke moment stil te staan, gingen we bij meneer langs. Mét een doos gebakjes van de bakker aan de overkant.
Het project aan de Hazelaarstraat
“Er staan 48 woningen in deze straat”, vertelt meneer Westerhuis. “Daarvan zijn er nog 25 van Beter Wonen, en de rest is verkocht. In tegenstelling tot vroeger, ken je niet meer iedereen in de straat. Met de mensen in mijn straat heb ik fijn contact.” In de woningen aan de Hazelaarstraat is behoorlijk gesleuteld: de woningen zijn van een gemiddeld energielabel E naar label A of B gebracht. De badkamers en keukens zijn gerenoveerd, en ook is de kap geïsoleerd en brandwerend afgewerkt. Er is HR++ beglazing en een mechanische ventilatie geplaatst. Ook zijn de CV-installaties (deels) vervangen en hebben de bergingen nieuwe dakbedekking gekregen. De werkzaamheden aan de Hazelaarstraat zijn uitgevoerd door hoofdaannemer AKOR B.V., onder de projectbegeleiding van Su-VC (Suijkerbuijk Vastgoed Consultancy).
Het lijkt wel een nieuwe woning
Omdat de woning van meneer Westerhuis aan de Hazelaarstraat flink onder handen is genomen, heeft meneer gedurende de verduurzamingsperiode in een gemeubileerde modelwoning aan de Violierstraat gewoond. Hier was het gelukkig ook goed vertoeven. “Morgen of overmorgen kan ik weer terug naar mijn eigen woning in de Hazelaarstraat. Er is zo veel in mijn huis gebeurd, dat het wel een nieuwe woning lijkt”, vertelt meneer Westerhuis met enige trots. Meneer is 74 jaar en woont al bijna zijn hele leven in de Hazelaarstraat. In al die jaren is er nog nooit iets aan de woning gedaan qua groot onderhoud. De buitenkant is planmatig bijgehouden, maar meneer vond de binnenkant helemaal prima zoals deze was. “Ik had nog een gaskachel en gebruikte een lavet op de badkamer, ik was het nog zo gewend van vroeger. Nu heb ik straks een woning met centrale verwarming!”
Ik stond er niet zo om te springen
In eerste instantie hoefde de verduurzaming niet zo van meneer Westerhuis. Hij sprak er voor die tijd met één van zijn oudere buurmannen over. “We kwamen tot de conclusie dat je dit op onze leeftijd eigenlijk meer voor een ander doet, dan voor jezelf. Ik dacht: laat mij hier maar wonen tot ik doodga. Ik heb helemaal niks te klagen. Achteraf ben ik toch blij dat er grondig in mijn woning is gewerkt. Het is hartstikke fijn geworden, en ziet er echt spic en span uit. Ik moet binnenkort een operatie ondergaan, en kan daar straks fijn van herstellen in een warm en geïsoleerd huis.”
De 1000e, maar niet de laatste
Hier bekijkt u een video van onze projecten van de laatste jaren. De woning van meneer Westerhuis is de 1000e woning die wij verduurzamen, maar zeker niet de laatste. We gaan ervoor zorgen dat we voor eind 2028 geen woningen meer hebben met een E-, F- of G-label. Met nog zo’n 1000 woningen te gaan: aan de slag!