Een uitgeknipt artikel uit de Tubantia over Aadorp ligt op tafel terwijl we binnenkomen bij meneer en mevrouw Bosma. Over de geschiedenis en het ontstaan van Aadorp, de ligging aan het kanaal Almelo-De Haandrik en de brug naar de andere kant. Meneer en mevrouw Bosma wonen al meer dan 50 jaar in Aadorp en vertellen onder andere over hun leven, de liefde en wat zij vinden van de verduurzaamde woning waarin ze wonen.
Uit Aadorp en Klazienaveen
We worden verwelkomd met koffie en thee in de jaren ’50 woning in de Berkenlaan in Aadorp. Zelf hebben we stroopwafelpepernoten meegebracht. We schuiven aan bij meneer en mevrouw Bosma. Meneer is geboren en getogen Aadorpenaar, en mevrouw komt oorspronkelijk uit Klazienaveen in Drenthe. Meneer (79) en mevrouw (75) Bosma zijn al 53 jaar getrouwd. Het geheim van zo lang samen zijn? “Geven en nemen”, antwoorden ze in koor. “En dan komt alles goed”, voegt meneer Bosma eraan toe. Nadat meneer en mevrouw trouwden, zijn ze aan de Berkenlaan komen wonen. Toen nog verderop in de straat, later in de huidige woning.
Een ruime hobby-tuin
De woning van meneer en mevrouw Bosma heeft een hele ruime tuin. De oorsprong daarvan? “Vroeger waren mensen in Aadorp zelfvoorzienend en werd alles in eigen tuin verbouwd”, aldus meneer Bosma. Meneer heeft zelf een carport gebouwd en kan zich goed vermaken in zijn hobby-schuur. “Ik ben graag met houtwerk bezig. Voor de kerstmiddag in ’t Aahoes ben ik van alles aan het maken. Van kerstengelen tot houten harten met bloemenvaasjes. De opbrengst gaat naar het Aahoes, waar leuke dingen worden georganiseerd.” In het plaatselijke dorpshuis, dat draait op vrijwilligers, is genoeg te doen. Ook meneer en mevrouw Bosma nemen regelmatig deel aan activiteiten. “Binnenkort eten we samen erwtensoep, en er is iedere maand wel iets anders te doen”, vertelt mevrouw Bosma.
Wonen in een verduurzaamde woning
Vorig jaar is de woning van meneer en mevrouw Bosma verduurzaamd, samen met ruim 80 andere woningen in Aadorp. Ze vertellen: “We zijn destijds gewoon in onze woning blijven wonen. We konden douchen in een vertoefwoning verderop in de straat en moesten het toilet ’s nachts met een emmer doorspoelen. Dat is even behelpen, maar we hebben er geen punt van gemaakt. Het scheelde dat het echt mooi weer was.” Mevrouw Bosma: “Ik heb destijds onder de carport gekookt. Het was gewoon een beetje kamperen in eigen tuin.” De woning is erop vooruitgegaan: voorheen zat er veel vocht onder de vloerbedekking. De vloeren zijn nu geïsoleerd, en ook is er dakisolatie en een nieuw dak op de woning gekomen. Zonnepanelen, nieuwe ramen en een nieuwe keuken maakten de verduurzaming compleet. “Qua wooncomfort is het hier een stuk beter en plezieriger geworden!”
Over Beter Wonen
Meneer Bosma: “We wonen hier hartstikke goed en lekker rustig, hebben goed contact met de buren en zijn tevreden.” Zijn er nog tips voor Beter Wonen? “Ik vind het heel goed dat jullie kantoor open is voor huurders of woningzoekenden die vragen hebben”, geeft mevrouw aan. “Dat zouden meer instanties, zoals banken, ook weer moeten doen. Het is soms allemaal zo ingewikkeld, en dan is het erg fijn als je ergens gewoon even langs kunt gaan met je vraag.” Wel hoort mevrouw soms om zich heen dat mensen de hele woning moeten leeghalen wanneer ze gaan verhuizen. Dit vindt ze zonde van de overnames die eventueel kunnen worden aangeboden. En terecht! Soms is het helaas zo dat er niet binnen de opzegtermijn van één maand een nieuwe huurder is gevonden. “Gelukkig proberen jullie altijd wel om oude en nieuwe huurders met elkaar in contact te brengen om overnames onderling te regelen, dat is een goede zaak!”
Over de toekomst: “Er komt een moment dat de tuin en de woning te groot voor ons worden. Dan zouden we wel een keer willen verhuizen naar een woning met een kleinere tuin. Er moet wel een schuurtje zijn, voor mijn hobby”, zegt meneer Bosma. “Maar dat… is een zorg voor morgen!”