Goed ventileren is heel belangrijk, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Op de website Steffie.nl vindt u informatie over verschillende onderwerpen die te maken hebben met wonen, zo ook het ventileren van uw woning. Steffie legt u alles uit wat u moet weten over gezonde lucht in huis. Ze spreekt Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Frisse lucht en ventileren
In deze video legt Steffie uit waarom het belangrijk is om de lucht in huis fris te houden. Dat doet u door te ventileren. Ook ontvangt u tips over het gezond houden van uw woning. Als er niet genoeg frisse lucht in huis komt, wordt de lucht steeds ongezonder. Ongezonde lucht ziet u niet, maar u kunt er ziek van worden. U kunt er hoofdpijn van krijgen, slecht van slapen en last krijgen van hoesten, verkoudheid en astma. Gebruikt u een gaskachel, houtkachel of open haard? Dan is ventileren extra belangrijk. De kachel en open haard verbruiken de zuurstof in de kamer. Er kunnen ook giftige gassen zoals koolmonoxide in de lucht komen.
Tips voor goed ventileren
Door goed te ventileren, zorgt u voor gezonde lucht in huis. En u voorkomt vocht en schimmel. Maar hoe ventileert u goed, en waar moet u allemaal op letten?
• U ventileert goed als u dag en nacht frisse lucht binnen laat komen en vieze lucht naar buiten laat. Hiervoor gebruikt u ventilatieroosters en klapraampjes om frisse lucht binnen te laten. En het ventilatiesysteem in huis om vieze lucht af te zuigen.
• Laat ventilatieroosters en klapraampjes altijd een beetje open om frisse lucht naar binnen te laten. Ook in kamers waar niemand is. U kunt ook uw raam op een kier zetten.
• In de meeste woningen is een systeem ingebouwd waarmee de vieze lucht de hele dag afgezogen wordt. U herkent het aan de ventilatiegaten met een witte of grijze dop in het plafond of de muur. Zet dit systeem nooit uit.
• Soms wordt de lucht in huis extra vies. Bijvoorbeeld als u gaat koken of schoonmaken, of als er veel mensen in huis zijn. De lucht wordt ook vies als u kaarsen brandt of als u lijm of verf gebruikt. Zet dan de roosters en klapraampjes verder open en het ventilatiesysteem in een hogere stand.
Vocht en condens
Een belangrijke reden om te ventileren is vocht. In alle lucht zit vocht. Dat noemen we waterdamp. U kunt waterdamp niet zien. Soms wordt waterdamp weer water. Dat gebeurt als lucht met veel waterdamp wordt afgekoeld. Is de lucht in huis vochtig? En komt deze vochtige lucht bijvoorbeeld bij een koud raam? Dan wordt de lucht daar afgekoeld. U ziet dan waterdruppeltjes op het raam ontstaan. Dat noemen we condens. Condens ontstaat vooral op de koudste plekken in een kamer en bij vochtige lucht. Hoe vochtiger de lucht is, hoe sneller u last heeft van condens.
Schimmel
Er komt vooral veel vocht in huis door douchen, de was drogen, koken en door de lucht die u uitademt. Op een raam ziet u condens goed zitten. Maar er kan ook condens ontstaan op muren of op andere delen van uw huis. Daar ontstaat dan vaak zwarte schimmel. Schimmel ziet er lelijk uit. Maar het is vooral erg ongezond.
Het voorkomen van schimmel
Ontdekt u schimmel in huis? Zoek dan eerst naar de oorzaak van het vocht. Schimmel heeft altijd vocht nodig om te kunnen groeien. Pak de oorzaak van het vocht aan en verwijder de schimmel met een middel dat daarvoor bedoeld is. Anders komt de schimmel weer terug.
• Gaat u douchen? Doe de badkamerdeur dan dicht. Droog na het douchen de muren en vloer met een wisser. Zet het ventilatiesysteem minstens een kwartier in de hoogste stand. Heeft u geen ventilatiesysteem in de badkamer? Zet dan een raam open.
• Droog de was buiten als dat kan. Moet u de was binnen drogen, of gebruikt u een wasdroger? Zorg dan dat u de ruimte extra goed ventileert door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Uw was droogt dan ook sneller.
• Tijdens het koken zet u de afzuigkap aan. Heeft u een ventilatiesysteem, zet deze dan op de hoogste stand. Zorg ook dat het ventilatierooster of klapraampje helemaal open staat en de deuren in huis dicht zijn.
• Kamers waar niemand is, hoeft u minder te ventileren. Zet roosters en klapraampjes minder ver open als er niemand is, maar sluit ze nooit helemaal.
• Zet roosters en klapraampjes verder open als er meer mensen in de kamer zijn.
U kunt meestal niet zien of ruiken of lucht in huis ongezond is. Ventileer daarom altijd, ook als u geen last heeft van vocht of schimmel in huis.
Energie besparen door ventileren
Vaak lijkt de lucht buiten veel vochtiger dan binnen. Maar koude buitenlucht bevat altijd minder vocht dan de warme lucht in huis. Ventileer dus altijd. Om vocht uit huis te krijgen en om frisse lucht in huis te laten. Doordat u ventileert, wordt de lucht in huis droger. Droge lucht is makkelijker te verwarmen. Zo is uw huis sneller warm en bespaart u energie. En uw huis voelt comfortabel aan. Als u in de winter de verwarming lager dan 15 graden zet wordt alles in huis koud. Het vocht in de lucht wordt dan sneller condens. U heeft dan meer kans op schimmel. Zet daarom de verwarming niet lager dan 15 graden.
Ontstaat er toch schimmel?
Merkt u dat er veel vocht in huis is en ontstaat er schimmel? En lukt het niet om het probleem zelf op te lossen? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we kijken wat er aan het vochtprobleem gedaan kan worden.