Het is erg vervelend als er ratten in uw buurt of huis zijn. De aanwezigheid van ratten zorgt voor een minder fijne en frisse woonomgeving. Ook zorgen ratten vaak voor knaagschade aan verpakkingsmaterialen, houten vloeren en leidingen. Om de overlast van ratten zoveel mogelijk te voorkomen, delen wij in dit artikel tips. Dat doen we samen met Twente Milieu.
Waar ontstaat rattenoverlast?
Rattenoverlast ontstaat in omgevingen waar voedsel, onderdak (nestelplaatsen) en drinken aanwezig zijn. Als deze zaken niet (voldoende) aanwezig zijn, ontstaat er geen rattenoverlast.
Wat kan ik doen om rattenoverlast te voorkomen?
Twente Milieu geeft tips om rattenoverlast te voorkomen in huis en rondom huis. Hieronder staan die tips. Alle tips staan ook op de website van Twente Milieu.
Tips om rattenoverlast in huis te voorkomen:
- Maak gaten en kieren dicht met gaas. Maak de ventilatieroosters van uw huis dicht tot vijf millimeter. Dit kan met fijn gaas. U kunt dit kopen in de bouwmarkt. Het gaas vouwt u dubbel en drukt u in het ventilatierooster. Op deze manier kan de rat niet naar binnen, maar wordt uw huis wel geventileerd. De regenpijp kunt u het beste afsluiten met een bladrooster. Deze vindt u ook in de bouwmarkt.
- Controleer uw huisriool. Dit kan bijvoorbeeld via de kruipruimte. Let op stank door een rioollucht. Dit kan een teken zijn dat er rattenoverlast is.
- Voedselvrij riool. Gooi geen etensresten of oliën in het riool. Ratten leven namelijk in het riool. Zij eten van uw voedselresten en blijven vervolgens op deze plek. Daarnaast kan dit voor vervelende verstoppingen zorgen.
- Huisdiervoer afsluiten. Laat geen voer voor uw huisdieren staan. Sluit dit voer goed af. Maak het ratten onmogelijk om in eventuele dierenverblijven te komen. Dit kan door gaas te gebruiken.
Tips om rattenoverlast rondom uw huis te voorkomen:
- Houd de tuin schoon. Zorg dat uw tuin vrij is van afval en voedsel. Wees alert op spullen waar ratten onder kunnen kruipen. Plaatsen dingen als haardhout iets van de grond.
- Ga bewust om met het voeren van vogels. Zorg dat er direct onder het voer een bakje met opstaande rand staat of hangt. Zet het voer minimaal vijftig centimeter van de grond af en zorg dat het ook ongeveer vijftig centimeter eromheen vrij staat van muren, schuttingen, takken en struiken.
- Laat geen etensresten liggen. Voert u bijvoorbeeld eenden? Zorg dan dat er geen etensresten achterblijven in het water of op de grond. Wist u dat u oude broden ook bij het groente-, fruit- en tuinafval in uw groene container mag gooien?
- Schone woonomgeving. Afval en etensresten trekken ratten aan. Zij eten hier smakelijk van en blijven terugkomen. Zorg daarom dat uw woonomgeving schoon is, door geen afval of etensresten op straat te gooien. Deze kunt u kwijt in uw afvalbak thuis of in een prullenbak in de openbare ruimte. Zo voorkomt u direct ook zwerfafval, doordat de dieren aan eventuele zakken gaan knagen.
De tips kunt u hier ook downloaden als een folder.
Wie is verantwoordelijk om rattenoverlast te voorkomen?
In eerste instantie zijn huurders, samen met hun buurtgenoten, verantwoordelijk voor het voorkomen van rattenoverlast. Huurders kunnen de bovenstaande tips volgen om rattenoverlast te voorkomen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met Twente Milieu. Dit kan op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur, via 0900 – 85 20 111.
Hoe bestrijdt Twente Milieu ratten?
Twente Milieu maakt voor de bestrijding van ratten gebruik van niet-chemische middelen. Als dit niet werkt, stapt Twente Milieu pas over op chemische bestrijding. Dit is vanaf 2017 alleen onder zeer strenge voorwaarden toegestaan.